Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Wątróbka grillowana z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

wątróbki na grillu sprawdzają się równie dobrze jak na patelni

Wątróbka grillowana z jabłkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wątróbka grillowana z jabłkiem

 

  • pół kilo wątróbki drobiowej
  • 3 listki bazylii
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 małe jabłka lub jedno duże

Sposób przygotowania:

Wątróbka grillowana z jabłkiem
Wątróbkę myjemy, czyścimy i kroimy w drobne części. Następnie wkładamy do miseczki, przyprawiamy, dodajemy listki oraz zalewamy mlekiem. Mieszamy. Odkładamy na noc do lodówki. Jabłka myjemy i obieramy tuż przed grillem. Kroimy w kostkę. Z wątróbki odsączamy nadmiar płynów. Wycinamy z folii kwadraty, nakładamy na każdy małą porcję wątróbki (ok. 4 powinny wyjść) i mieszamy z jabłkami. Grillujemy aż będą miękki, ale nie surowe. Jeśli chcemy przyspieszyć proces, można w trakcie odlać trochę płynów, które zgromadzą się w foli.
Wątróbka grillowana z jabłkiem
Przygotowaną wątróbkę zalewamy mlekiem do jej poziomu
Wątróbka grillowana z jabłkiem
Kroimy jabłko w średniej wielkości kostkę
Wątróbka grillowana z jabłkiem
Jabłko oraz wątróbkę mieszamy i zawijamy w folie
Wątróbka grillowana z jabłkiem
Owiniętą wątróbkę układamy na rozgrzanym grillu