czesio

czesio

Szef Kuchni
[Przepisów: 56]

Wątróbka na ostro

  • TRUDNOŚĆ: średnie
         
ocena: 2/5 głosów: 2

Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć pokrojoną na krążki cebulę, podrumienić.

Wątróbka na ostro

Składniki:

Wątróbka na ostro

 

  • 1/2 kg wątróbki wieprzowej
  • 1 łyżka tłuszczu
  • 2 duze cebule
  • 1 puszka papryki marynowanej lub 2 płaskie łyżeczki papryki mielonej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub 4-5 pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • zielona pietruszka
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Wątróbka na ostro
Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć pokrojoną na krążki cebulę, podrumienić. Następnie dodać paprykę marynowaną, koncentrat pomidorowy lub pomidory, sól i pieprz. Poddusić bez przykrycia przez 10 minut. oddzielnie obsmażyć na tłuszczu wątróbkę w całości. Gdy zrumieni się, ale wewnątrz pozostanie jeszcze krwista, pokrajać ją na plastry, ułożyć w rondlu naprzemian z duszoną cebulą z papryką i pomidorami. podłozyć pod rondel siatkę ochronną i na dość silnym ogniu utrzymywać jeszcze 5-7 minut. Podawać posypaną zielona pietruszką do ryżu na sypko lub ziemniaków.