kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Wątróbka na sałacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Uniwersalny przepis na wątróbkę-można tak robić także wątróbkę wieprzową czy cielęcą

Wątróbka na sałacie

Składniki:

Wątróbka na sałacie

 

  • 20 dkg wątróbki z indyka
  • 5 łyżek oleju
  • 1 cebula
  • sałata
  • 3 łyżki masła
  • pieprz
  • cukier
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka koniaku
  • 1 łyżka madery

Sposób przygotowania:

Wątróbka na sałacie
Z madery i koniaku oraz 2 szczypt pieprzu mielonego robimy marynatę.Kroimy wątróbkę na plasterki po czym mieszamy ja z marynatą.Zostawiamy na 30 minut.Mieszamy olej z sola,octem,szczyptą pieprzu oraz posiekaną cebulką-zmiksować na jednolitą masę! Wątróbkę smażymy na maśle-niezbyt długo bo stwardnieje.Układamy wątróbkę na liściach sałaty i polewamy sosem cebulowym.Podajemy z pieczywem.Smacznego!