Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Watróbka w meksykanskim sosie

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Lekko slodkie, ale wyraziste w smaku, proste danie. Sycace i smaczne. Polecam.

Watróbka w meksykanskim sosie

Składniki:

Watróbka w meksykanskim sosie

 

  • 800g swiezej watróbki drobiowej,
  • 130g kukurydzy z puszki (odsaczonej),
  • 260g fasoli czerwonej z puszki (odsaczonej),
  • 2 duze cebule,
  • 1 duzy zabek czosnku,
  • 2 czubate lyzki przecieru pomidorowego dobrej jakosci,
  • 3/4 kubka goracego rosolu (uzylam drobiowo-wieprzowego),
  • ok 2-3 lyzki sosu sojowego,
  • lyzeczka papryki w proszku,
  • 2-3 lyzki masla,
  • sól, pieprz, odrobina chili, lyzeczka cukru, sok z polowy malej cytryny.

Sposób przygotowania:

Watróbka w meksykanskim sosie
Watróbke oczyscic z zylek i dobrze wyplukac, az woda bedzie zupelnie czysta, po czym osuszyc papierowym recznikiem. Cebule obrac i oplukac, warzywa z puszki odsaczyc. Czosnek obrac i pokroic w drobna kostke. Na patelni rozpuscic maslo i wrzucic pokrojona w polpiorka lub kostke cebule. Podsmazyc przez kilka minut i dodac watróbke. Podczas koncowego etapu podsmazania, dodajemy sos sojowy, cukier, pieprz ziolowy (prymat) i papryke. Mieszamy kilkakrotnie, aby watróbka lekko sciela sie z kazdej strony, a cebula zeszklila, Do cieplego bulionu dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i polewamy nim watróbke i cebule. Zagtowoujemy i doprawiamy sola, pieprzem, chili, sokiem z cytryny. Dodajemy kukurydze i fasole, ponownie zagotowujemy i gotujemy na srednim ogniu przez ok 25 minut, az watróbka bedzie mieciutka. Na koniec doprawiamy do smaku wedle uznania. Danie jest na prawde bardzo smaczne, mozna je podac jako gulasz do ryzu, ziemniakow, kaszy, lub podac samodzielnie badz z pieczywem. Podawac na goraco. Na prawde smaczne danie. Watróbke mozna podzielic na mniejsze porcje, wtedy czas duszenia bedzie krótszy.

Tagi:

sosy