Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Wątróbka w Sosie śmietankowym z burakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczna wątróbka w nowej odsłonie

Wątróbka w Sosie śmietankowym z burakiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wątróbka w Sosie śmietankowym z burakiem

 

  • 1/2 kg wątróbka drobiowa
  • 2 łyżki chrzanu śmietankowego
  • 1 mały czerwony burak
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 szczypta cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sok z cytryny do smaku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 4 łyżki maki pszennej do panierowania
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Wątróbka w Sosie śmietankowym z burakiem
Wątróbkę popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem i panierować w mące .Wątróbki usmażyć na rumiano z obu stron ,dodać rozmaryn ,posiekaną cebulę i czosnek.Jak cebula się zeszkli wlać śmietankę dodać chrzan,pokrojonego drobniutko buraka i doprawić do smaku solą ,pieprzem cytrynowym ,cukrem i sokiem z cytryny. Chwilę podgrzewać na małym ogniu i na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Wątróbka w Sosie śmietankowym z burakiem
Wątróbkę usmażyć na rumiano ,dodać cebulę ,czosnek i pozostałe składniki .
Wątróbka w Sosie śmietankowym z burakiem
Wątróbkę w sosie dokładnie wymieszać i doprawić do smaku sokiem z cytryny i przyprawami
Wątróbka w Sosie śmietankowym z burakiem
Oto moja propozycja podania wątróbki w nowej odsłonie