VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Wątróbka w sosie własnym i kluski śląskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Często przyrządzam wątróbkę. Tym razem przygotowałam duszoną w sosie własnym z znanymi polskimi kluskami śląskimi. Palce lizać!

Wątróbka w sosie własnym i kluski śląskie

Składniki:

Wątróbka w sosie własnym i kluski śląskie

 

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 4 cebule
  • 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
  • 1 łyżka suszonej marchewki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 bulionetka do duszonego mięsa
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka przyprawy warzywnej
  • 1 szklanka wody
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do podsmażenia
  • Kluski śląskie:
  • 500 g ziemniaków
  • 170 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko L
  • 0,5 łyżeczki masła
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Wątróbka w sosie własnym i kluski śląskie
Wątróbkę dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy ostrą i słodką czerwoną papryką. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Rozgrzewamy patelnię, szklimy cebulę. Po 5 minutach dokładamy wątróbkę. Mieszamy i dusimy pod przykryciem. Całość podlewamy wodą, wkładamy bulionetkę i koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy suszoną marchewką, solą, pieprzem i przyprawą warzywną uniwersalną. Wątróbkę dusimy pod przykryciem do miękkości.

Kluski śląskie: Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy wodę, ubijamy i studzimy. Do wystudzonych ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko, masło, sól i pieprz. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odrywamy po kawałeczku, formujemy kulkę, spłaszczamy i palcem robimy dziurkę w środku. Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wrzącej wody. Gotujemy około 5 minut.

Odcedzamy na durszlaku. Podajemy z wątróbką.