halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Wątróbka wieprzowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wątróbkę wieprzową warto od czasu do czasu przyrządzić ze względu , że wątroba wieprzowa zawiera blisko dwa razy więcej żelaza niż inne wątróbki oraz jest bardzo dobrym źródłem witaminy D.

Wątróbka wieprzowa

Składniki:

Wątróbka wieprzowa

 

  • wątróbka wieprzowa 60 dag
  • orzeszki ziemne w polewie wasabi 12 dag
  • oliwa 25 ml
  • cebula czosnkowa 2 sztuki
  • pieczarki 20 dag
  • wino czerwone wytrawne 30 ml
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • mleko 300 ml

Sposób przygotowania:

Wątróbka wieprzowa
Cebulę obrać pokroić w piórka lub plasterki .. Pieczarki opłukać osuszyć pokroić w plasterki. Wątróbkę opłukać oczyścić, może trafić się z tłuszczem lub jakimiś żyłami, podzielić na cienkie porcje i zalać mlekiem na co najmniej pół godziny. Rozgrzać oliwę, dodać cebulę, usmażyć. Gdy cebula będzie miękka wyjąć na talerz, włożyć pieczarki usmażyć, wyjąć. Wątróbkę osuszyć ręczniczkiem papierowym kuchennym, obsmażyć na oliwie w której smażyła się cebula i pieczarki. Następnie wlać wino. Smażyć wątrobę po parę minut z obu stron. Orzeszki ziemne w polewie wasabi posiekać.Gotową do podania wątróbkę wieprzową posypać orzeszkami .