anullka7

anullka7

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 514]

Wątróbka wieprzowa dla początkujących

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Wątróbka tak zrobiona smakuje wybornie,polecam.

Wątróbka wieprzowa dla początkujących

Składniki:

Wątróbka wieprzowa dla początkujących

  • 1 kg wątróbki wieprzowej
  • 6 dużych cebul
  • mąka pszenna do panierki
  • listek laurowy
  • sól
  • szczypta cukru
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Wątróbka wieprzowa dla początkujących

Wątróbkę umyć odsączyć na sitku,wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem,pokroić w kawałki,posiekać leciutko nożem po wierzchu. Każdy kawałek posypać pieprzem ziołowym lub prawdziwym,obtoczyć w mące,smażyć po obu stronach na rozgrzanym oleju na złoty kolor.(nie solić) Następnie obrać cebulę,pokroić w talarki,lekko posolić,dodać cukier,usmażyć na patelni na odrobinie oleju. Do usmażonej cebuli,dodać listek laurowy,1/2 szklanki wody i wszystko wymieszać. Na wierzch ułożyć usmażoną wątróbkę,przykryć pokrywką i dusić na malutkim ogniu 8-10 min. Podawać z ziemniaczkami lub chlebem.solimy na talerzu. Smacznego. Wątróbka tak zrobiona smakuje wybornie,polecam.

Redakcja poleca: