AguchaZ

AguchaZ

Szef Kuchni
[Przepisów: 35]

wątróbka wieprzowa duszona z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

to taka trochę inna kolacja w moim domu

wątróbka wieprzowa duszona z jabłkami

Składniki:

wątróbka wieprzowa duszona z jabłkami

 

  • 0,5 kg wątróbki wieprzowej, 4 ziemniaki,,4 jabłka,4 ząbki czosnku,masło,olej,sól ,pieprz,majeranek

Sposób przygotowania:

wątróbka wieprzowa duszona z jabłkami
ziemniaki trzeba ugotować w mundurkach, obieramy je dopiero po ugotowaniu i kroimy w talarki i obsmażamy je na oleju na złoty kolor, wątróbki myjemy ,dzielimy na mniejsze porcje i osuszamy a potem obsmażamy na oleju, pod koniec smażenia dodajemy obrane i pokrojone w części jabłka(najlepiej do tego nadaje się szara reneta)i rozgnieciony czosnek,wszystko razem dusimy jeszcze ok.5 min.,Na koniec dodajemy ziemniaki i dusimy wszystko jeszcze 10-15 min.doprawiamy majerankiem,sola i pieprzem. Należy pamiętać o tym aby nie solić wątróbki przed smażeniem bo będzie twarda.