niki_ala

niki_ala

Kucharz
[Przepisów: 14]

Wątróbka wieprzowa po Szczecińsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo pyszne danie na obiat, a na zimno przepyszne jako smalec na kanapki. Może długo stać w lodówce.

Wątróbka wieprzowa po Szczecińsku

Składniki:

Wątróbka wieprzowa po Szczecińsku

 

  • Dużo, ponieważ pozostałości są pyszne na kanapki jako smalec:)
  • 1 kg wątróbki wiepszowej
  • 1,25 kg pachwiny albo boczku surowego
  • 1 kg cebuli (jej ilość dobieram na oko)
  • 1 kostka smalcu
  • sól, pieprz, przyprawa typu wegeta do smaku
  • 1 kostka rosołowa
  • mąka

Sposób przygotowania:

Wątróbka wieprzowa po Szczecińsku
Pachwinę lub boczek kroimy na plasterki i smażymy na suchej patelni do wytopienia tłuszczu, ale nie do spalenia. Przekładamy do garnka. Wątróbkę kroimy na plastry, tłuczemy tłuczkiem do mięsa aby po usmażeniu była mięciutka. Obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron. Wątróbkę razem z wytopionym tłuszczem przelewamy do garnka i dusimy. Dodajemy pokrojoną w pół plasterki cebulę posypujemy przyprawą typu wegerta, szczyptę soli i pieprzu. Dodajemy kostkę smalcu i kostkę rosołową. Od czasu do czasu mieszamy, dusimy aż wątróbka będzie mięciutka. Na ciepło polecam z ziemniaczkami. Pozostałości przelewamy do jakiegoś mniejszego pojemnika i wstawiamy do lodówki. Mamy wtedy doskonały domowy smalec na kanapki. Pychota. Polecam i życzę smacznego!