pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Wątróbka wieprzowa w jabłkach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

podana z purre ziemniaczano-cebulowym

Wątróbka wieprzowa w jabłkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wątróbka wieprzowa w jabłkach

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka wieprzowa w jabłkach
Wątróbkę myjemy i moczymy w mleku kilka godzin. Cebule kroimy w piórka, a marchew trzemy na tarce jarzynowej. Na łyżce smalcu rumienimy cebulę wraz z marchewką. Usmażone warzywa przekładamy do miseczki. Jabłka obieramy i koimy w kawałki. Wątróbkę kroimy w paski i obficie posypujemy pieprzem. Rozgrzewamy druga łyżkę smalcu i wrzucamy wątróbkę. Na dużym ogniu rumienimy. Następnie zmniejszamy ogień i wrzucamy jabłka. Przykrywamy i dusimy do momentu rozpadnięcia się jabłek. Wtedy dodajemy wcześniej usmażoną marchew i cebulę. Wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy. Smażymy przy zdjętej pokrywce tak długo, aby uzyskać pożądaną gęstość sosu. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Tłuczemy i dodajemy masło. Cebulę pokrojoną w malutką kostkę rumienimy. Dodajemy do ziemniaków wraz z cebulą prażoną i mlekiem. Dokładnie mieszamy. Podajemy z usmażoną wątróbką polaną sosem jabłkowym. Smacznego.
Wątróbka wieprzowa w jabłkach
Wątóbkę wieprzową moczymy w zimnym mleku kilka godzin
Wątróbka wieprzowa w jabłkach
Kroimy w paski i przyprawiamy pieprzem ziołowym
Wątróbka wieprzowa w jabłkach
Podczas duszenia wątróbki dodajemy pokrojone jabłka
Wątróbka wieprzowa w jabłkach
Ziemniaki tłuczemy, dodajemy cebulki i dodajemy mleko oraz masło