niki_ala

niki_ala

Kucharz
[Przepisów: 14]

wątróbka wieprzowa w pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo pyszne danie z wątróbki pozostałości doskonale nadają się na kanapki:)

wątróbka wieprzowa w pomidorach

Składniki:

wątróbka wieprzowa w pomidorach

 

  • na 4 lubiące jeść osoby:)
  • 1 kg wątróbki wieprzowej
  • 1 kg pomidorów
  • 4 cebule
  • olej
  • mąka
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

wątróbka wieprzowa w pomidorach
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i dusić przez 10 minut. Cebulę pokroić w plastry i smażyć na oleju. Można doprawić do smaku np przyprawą typu wedeta. Wątróbkę pokroić w plastry i pobić tłuczkiem do mięsa ( jest wtedy mięciutka, bez tego jest twardawa ale też smaczna), posypać solą i pieprzem, następnie obtoczyć w mące i smażyć na oleju. Do smażonej wątróbki wrzucić duszone pomidory i cebulę. Całość dusić jeszcze pod przykryciem przez kilka minut. Podawać wg uznania z ryżem, gotowanymi ziemniakami, kaszą lub chlebem. Danie to na zimno jest doskonałe na kanapki. Polecam i życzę smacznego.