zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Wątróbka wieprzowa z cebulką i jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszna wątróbka wieprzowa z cebulką i jabłkiem to super danie na kolację lub śniadanie. Niektórzy jedzą wątróbkę na obiad ale ja wolę najbardziej na kolację.

Wątróbka wieprzowa z cebulką i jabłkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wątróbka wieprzowa z cebulką i jabłkiem

 

  • 2 duże cebule
  • 1 kwaśne jabłko
  • ok. 600 g wieprzowej wątróbki
  • mąka do obtaczania
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Wątróbka wieprzowa z cebulką i jabłkiem
Wątróbkę umyć, osuszyć i pokroić na kawałki ( możne wymoczyć w mleku ). Cebule i jabłko pokroić w piórka i usmażyć na maśle od czasu do czasu mieszając, doprawić solą i pieprzem. Na drugiej patelni rozgrzać trochę oleju, każdy kawałek wątróbki obtoczyć w mące i kłaść na gorący olej. Smażyć z obu stron tak kilka minut ( czas zależy od tego jaki stopień wysmażenia wątróbki lubimy ). Gdy wątróbka jest gotowa, posolić i popieprzyć, wyłożyć na wątróbkę usmażoną cebulę z jabłkiem i chwilkę podgrzewać, przemieszać. Gotową wątróbkę podawać np. z pieczywem.
Wątróbka wieprzowa z cebulką i jabłkiem
podsmażyć na patelni cebulę i jabłko do miękkości
Wątróbka wieprzowa z cebulką i jabłkiem
przygotować wątróbkę i mąkę do obtaczania .
Wątróbka wieprzowa z cebulką i jabłkiem
smażyć wątróbkę z ob u stron aż nie będzie surowa
Wątróbka wieprzowa z cebulką i jabłkiem
gdy wątróbka jest gotowa dodać usmażoną cebulę z jabłkiem