Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Watróbka z gruszkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

to wynik mojego kombinowania z ulubioną wątróbką :-)

Watróbka z gruszkami

Składniki:

Watróbka z gruszkami

 

  • na 2 porcje:
  • 25 dkg watróbki z kurczaka
  • 1 duża, ale twarda gruszka klapsa
  • sok z całej pomarańczy
  • 2 łyżkamąki
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 2 łyżki ziarenek sezamu
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • do smaku: sól, pieprz mielony

Sposób przygotowania:

Watróbka z gruszkami
Watróbkę oczyścić z żyłek, opłukać delikatnie i dobrze osuszyć, ew. pokroić na połówki. Gruszkę umyć, nie obierać ze skórki!, pokroić na ósemki i usunąć gniazda nasienne. Na talerzyku wymieszać mąkę z papryką i sezamem, opanierować kawałki wątróbki. Kłaść na dużą, rozgrzaną patelnię z olejem, smażyć po 3-4 min. z obu stron. Kiedy wątróbka się zrumieni można ją zdjąć na talerz albo zsunąć na bok i na tę samą patelnię położyć kawałki gruszek, oprószyć je cukrem i wlać sok pomarańczowy. Smażyć aż gruszki zmiękną a sok się zredukuje. Na koniec wszystko oprószyć nieco solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podałam z tak przygotowanym ryżem https://gotujmy.pl/ryz-z-pomarancza-i-orzechami,przepisy,47867.html .