SUPERPRZEPIS

Watróbka z jabłkiem i cebulką

  • 2
  • przejs
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3
Watróbka z jabłkiem i cebulką

Moja ulubiona wersja niezbyt przeze mnie lubianej wątróbki.

Składniki:

Watróbka z jabłkiem i cebulką

 

  • 50 dag drobiowej wątróbki
  • 2 kwaśne twarde jabłka
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • kilka łyżek mąki do obtaczania
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Watróbka z jabłkiem i cebulką
Wątróbkę dokładnie oszyszczamy z "niedoskonałości", czyli wszelkich błonek itd. Kroimy na mniejsze części. Starannie suszymy ją np. za pomocą papierowych ręczników , aby jak najmniej nam później na patelni "strzelała". Obtaczamy w mące.Podsmażamy 2-3 minuty na rozgrzanym dość mocno tłuszczu aż się z wierzchu "zetnie"i zarumieni.Zdejmujemy z patelni. Na drugiej patelni szklimy na oleju cebulkę pokrojoną w półkrążki. Dodajemy do niej jabłko pokrojone w sporą kostkę (około pół pokrojonego jednego jabłka zostawiamy na później) , wątróbkę, solimy , pieprzymy i zmniejszamy ogień . Ja duszę pod przykryciem na malutkim ogniu taką wątróbkę dość długo, nawet około 20 minut,bo lubię bardzo dobrze wysmażoną, mięciuteńką. Jeśli jednak chcecie , aby wasza cebulka i jabłka nie zmiękły przesadnie, możecie czas duszenia skrócić troszkę. Kilka minut przed końcem duszenia posypujemy wątróbkę pozostałym jabłkiem. . Jemy oczywiście na gorąco , z ziemniaczkami np.