Wątróbka z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Cebulę pokroić, rabarbar obrać, pozbawić włókien, pokroić w 2 cm kawałki, wątróbkę pozbawić włókien. Na łyżce oleju podsmaż cebulę

Wątróbka z rabarbarem

Składniki:

Wątróbka z rabarbarem

 

  • ¾ kg wątróbek drobiowych
  • 250 g rabarbaru
  • 150 ml wina: aromatyczne, wzmacniane, słodkie wino deserowe, może być Porto, Madera, a z krymskich win Kagor, Ruby of Crimea
  • 1 czerwona cebula
  • Cukier
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Wątróbka z rabarbarem
Cebulę pokroić, rabarbar obrać, pozbawić włókien, pokroić w 2 cm kawałki, wątróbkę pozbawić włókien. Na łyżce oleju podsmaż cebulę z wątróbką, w osobnym rondelku uduś rabarbar pod przykryciem z masłem, odrobiną wody i cukru. Następnie dodaj rabarbar do wątróbki, wymieszaj, posól, popieprz polej winem i podawaj.