Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Wątróbka z sarny z malagą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna, delikatna i soczysta wątróbka z sarny w sosie na bazie słodkiej malagi. Kolejny ukłon dla kuchni staropolskiej.

Wątróbka z sarny z malagą

Składniki:

Wątróbka z sarny z malagą

 

  • około 1/2 kg wątroby u mnie z sarny, może być również cielęca
  • kieliszek malagi
  • 3 - 4 łyżki masła
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 2 - 3 białe cebule
  • sól
  • pieprz
  • koperek

Sposób przygotowania:

Wątróbka z sarny z malagą
Wątrobę moczymy w mleku 2 - 3 godziny. Następnie osuszamy. Kroimy na plasterki i smażymy na maśle i oleju rzepakowym po 1 - 2 minuty z każdej strony. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Wlewamy malagę. Dusimy pod przykryciem 4 - 6 minut. Podajemy z pieczywem. Posypujemy solą, pieprzem i koperkiem. Smacznego