Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Wątróbka z szarakami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

lubię wątróbkę...najbardziej taką prosto z patelni z dodatkiem ziół...kluski szaraki wpasowały mi się do niej doskonale

Wątróbka z szarakami

Składniki:

Wątróbka z szarakami

 

  • 30 dkg wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki suszonego, roztartego rozmarynu
  • 2 łyżki mąki
  • po 1/2 łyżeczki soli i papryki mielonej słodkiej
  • kluski szaraki w/g przepisu https://gotujmy.pl/szaraki,przepisy,47864.html

Sposób przygotowania:

Wątróbka z szarakami
Wątróbkę oczyścić z żyłek, osuszyć. Mąkę wymieszać z papryką i rozmarynem, obtoczyć wątróbkę. Kłaść na rozgrzaną patelnię z olejem, smażyć 3-4 minuty, odwrócić, zmniejszyć ogień, dodać pokrojoną w pół plasterki cebulę, dusić pod przykryciem aż cebulka zmięknie, posolić. Na koniec dodać ugotowane kluski, wymieszać - jeśli były już zimne to smażyć aż się zagrzeją. Podałam z duszonymi borówkami.