Wiola94

Wiola94

Kucharz
[Przepisów: 16]

Wątróbki drobiowe zapiekane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Można coś dodać, zmienić, ulepszyć :-)

Wątróbki drobiowe zapiekane

Składniki:

Wątróbki drobiowe zapiekane

 

  • 1 kg wątróbek drobiowych
  • 2 duże jabłka
  • 2 średnie cebule
  • 1 mały kieliszek wina wytrawnego
  • 1 pęczek koperku lub natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • mleko do moczenia mięsa
  • olej do smazenia

Sposób przygotowania:

Wątróbki drobiowe zapiekane
Moczyć wątróbki drobiowe przez kilka godzin w mleku, aby miały delikatniejszy smak. Dobrze osączyć, najlepiej na dużym sitku. Oczyścić podroby z żyłek, pokroić na kawałki. Rozgrzać, na patelni olej. Szybko podsmażyć wątróbki na ostrym ogniu, aby nie stwardniały, a następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia. Obrać cebulę i jabłka. Cebulę posiekać, jabłka pokroić na małe cząstki, usunąć środki. Podsmażyć oddzielnie owoce i cebulę na gorącym oleju. Wymieszać wątróbki z cebulą ijabłkami, posypać solą i pieprzem, papryką. Polać białym winem. Piec ok 20 min w temp. 200 C .