Wątróbki z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wątróbki z rabarbarem...............................

Wątróbki z rabarbarem

Składniki:

Wątróbki z rabarbarem

 

  • 20 dag rabarbaru
  • 1 łyżeczka cukru
  • 70 dag wątróbki cielęcej
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 ml porto
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Wątróbki z rabarbarem
Rabarbar obierz ze skórki i oprój na 10 cm kawałki. Ułóż na beztłuszczowej patelki, dodaj 3 łyżki wody, przykryj i duś około 15 min. Pod koniec duszenia posyp cukrem. Uduszony rabarbar zabezpiecz przez wystygnięciem. Wątróbkę cielęcą pokrój na 6 plastrów i podsmaż na gorącej oliwie po 2 min. z każdej strony.oprósz solą i piepszem, przełóż na półmisek i polej porto. Podawaj z duszonym rabarbarem.