Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Wątróbkowy sos do makaronu :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Taki oszczędnościowy sos do makaronu - można dodatkowo dodać smażone czy pieczone mięso.

Wątróbkowy sos do makaronu : Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wątróbkowy sos do makaronu :

 

  • 4 duże wątróbki drobiowe
  • plaster pieczonego mięsa ,kawałki pieczonego kurczaka , smażona pojedyncza pierś z kurczaka
  • sól
  • pieprz mielony
  • papryka mielona
  • 1 cebula
  • olej z pestek winogron do smażenia
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 serek topiony kremowy ( 10 dag )
  • maggi w płynie

 

Sposób przygotowania:

Wątróbkowy sos do makaronu :
Cebulę drobno pokroić i smażyć na złoto na oleju w woku lub głębokiej patelni. Wątróbki surowe pokroić drobno , posolić , posypać pieprzem i papryką . Wrzucić do woka i smażyć na rumiano . Dodać pokrojone w kostkę mięso. Jeszcze kilka minut smażyć mieszając . Wlać wodę i śmietankę . Dusić 5 minut .Dołożyć serek topiony i podgrzewać aż się rozpuści. Doprawić sos do smaku maggi ( i resztą przypraw ) . Podawać z grubym makaronem ( ja preferuję muszelki ). Drobno pokrojona wątróbka drobiowa duszona po usmażeniu rozgotowuje się dając fajny sos.
Wątróbkowy sos do makaronu :
Etap 1
Wątróbkowy sos do makaronu :
Etap 2
Wątróbkowy sos do makaronu :
Etap 3
Wątróbkowy sos do makaronu :
Etap 4