BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 703]

Wątrobowy torcik

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Torcik z wątroby przełożony pysznym farszem smakuje wybornie. Dla smakoszy wątroby to rarytas, który szybko zniknie z talerza.

Wątrobowy torcik Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wątrobowy torcik

 

Sposób przygotowania:

Wątrobowy torcik
1. Wieprzową wątrobę oczyszczamy płuczemy suszymy papierowym ręcznikiem.

2. Mielimy przez maszynkę do mięsa, następnie dodajemy jajka, mąkę sodę, mleko, sól i pieprz do smaku.

3. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, na koniec dodać 1/2 pęczka pokrojonej natki pietruszki, wymieszać.

4. Usmażyć 4 placki( ciasta jest prawie na 4 placki), Usmażone placki wystudzić.

5. Cebulę pokroić w kostkę, a marchewkę zetrzeć na grubych oczkach, dusić pod przykryciem do miękkości. Czosnek pokroić i dodać do marchewki ostudzić.

6. Do zimnego farszu dodać majonez według uznania ja daję 1/2 słoiczka doprawić do smaku pieprzem i solą.

7. Składanie tortu: 

1 placek smarujemy częścią farszu nakładamy 2 placek i znowu farsz i następny placek i resztę farszu nakładamy ostatni placek smarujemy górę majonezem i posypujemy grubo posiekaną zieloną pietruszką.

8 Tort wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Smacznego.
Wątrobowy torcik.
Torcik rozkrojony wygląda pysznie goście zachwyceni.