Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Watruszki czyli bulki z serem

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszniutkie buleczki z serem

Watruszki czyli bulki z serem

Składniki:

Watruszki czyli bulki z serem

 

 

  • Ciasto:

 

 

 

  • 3 żółtka

 

 

  • 60 g cukru

 

 

 

 

  • Masa serowa:

 

  • 300 g świeżego twarogu

 

 

  • 30 g cukru

 

 

  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Watruszki czyli bulki z serem
Sposob wykonania ciasta: Mąkę przesiać. Drożdże ,cieple  mleko oraz  1 łyżeczką cukru i 1/3 mąki wymieszac , odstawić w ciepłe miejsce na 1,5godziny. Żółtka utrzeć z pozostalym cukrem na  puszystą masę. Połączyć z wyrośniętymi drozdzami , dodać pozostala mąke , sol i dokładnie wyrobić. Dodać rozpuszczone i ostudzone masło i w dalszym ciagu wyrabiać do czasu  kiedy ciasto będzie gładkie i lsniace. Przykryć i odstawić ponownie do wyrośnięcia na kolejne 1,5 godziny. Sposob wykonania masy serowej: Zemlec ser.Zoltka utrzec z cukrami i masłem na  puszystą masę ,nastepnie dodać ser. Bialka ubic na sztywno i polaczyc z masa serowa.Wyrośnięte ciasto podzielić na równe kawalki,powinno wyjsc od 13 do 15 sztuk. Z każdego kawalka ciasta uformowac kulke , lekko  ja spłaszczyć ,  zrobić dosc duze wglebienie i napelniac je slodka masa  serowa.Przed napelnieniem ciasta serem mozna posmarowac je roztrzepanym jajkiem Układać na blaszce wylozonej papierem do pieczenia ,nalezy zachowac dosc duze odstepy poniewaz buleczki urosna. Piec ok. 15 minut w temperaturze 220 st.C. Smacznego

Na podstawie przepisu z bloga Evenki