Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Wędlina z szynkowara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wędlina przygotowana w szynkowarze jest aromatyczna i bardzo smaczna. Można ją zrobić z różnych gatunków mięsa.

Wędlina z szynkowara Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wędlina z szynkowara

 

  • 70 dag mięsa z łopatki wieprzowej
  • 25 dag mięsa mielonego z łopatki
  • 1 czubata łyżeczka soli do peklowania
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru

 

Sposób przygotowania:

Wędlina z szynkowara
Łopatkę umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, lekko zbić tłuczkiem, włożyć do miski. Dodać mielone mięso, wlać wodę, dodać pieprz, żelatynę, sól, czosnek i cukier. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki ma 6-7 godzin. Następnie do szynkowara włożyć foliowy woreczek i dociskając napełnić mięsem. Szczelnie zawiązać woreczek, docisnąć blaszką ze sprężyną, zamknąć, odłożyć na kilka godzin do lodówki. Do wysokiego garnka wlać wodę, zagotować, włożyć szynkowar z mięsem i parzyć w temp 80-85 stopni około 1,5-2 godziny. ( szynkowar powinien być zanurzony w wodzie około 2-3 cm, ponad stan mięsa). Następnie wyjąć z wody, ostudzić i zimny włożyć na kilka godzin do lodówki.
Wędlina z szynkowara
Mieso z łopatki pokroić w kostkę i zbić tłuczkiem
Wędlina z szynkowara
Przełożyć do miski i połączyć z mielonym mięsem
Wędlina z szynkowara
Dodać wszystkie przygotowane składniki i dokładnie wyrobić
Wędlina z szynkowara
Następnie przygotowane mięso przełożyć do szynkowara

Tagi:

mięso