Strona główna Wędzone udka z kurczaka

Wędzone udka z kurczaka

Kurczak « poprzedni | następny »
Mysiunia - Przepis na: Wędzone udka z kurczaka offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1689
zdjęcia: 1 z 3 Strzałka
Wędzone udka z kurczaka
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

aromatyczne udka z kurczaka.


trudność: średne
czas:

Wędzone udka z kurczaka - SKŁADNIKI:

Wędzone udka z kurczaka - PRZYGOTOWANIE:

Udka Przekładamy do miski lub garnka i przygotowujemy zalewę. Ilość zalewy jest zależna od ilości mięsa oraz wielkości naczynia w jakim je przygotowujemy, ale proporcje są zawsze takie same. Do litra zimnej przegotowanej wody dodajemy wszystkie przeprawy i mieszamy do czasu rozpuszczenia soli, następnie zalewę wlewamy do miesa i pozostawiamy je tak całą noc.

Na drugi dzień mięso wyjmujemy z zalewy, nacinamy lekko skóre na nogach by zrobić zagłębienia na sznurek i mocno zawiązujemy grubym specjalnym sznurkiem. Wkładamy mięso do wędzarki.

Mięso wędzimy przez ok 2,5-3h w temp 60 stopni, najlepiej na drzewie owocowym (śliwka, wiśnia, jabłoń). Po uwędzoniu zdjemujemy mięso i obcinamy sznurki.

Skóra z udka z racji duzego przesycenia dymem nie jest najlepsza, za to mięso jest delikatne i soczyste.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Wędzone udka z kurczaka  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kurczak
Roladki z piersi kurczaka z papryką i z szynką Potrawka z kurczaka z papryką Pierś zapiekana pod beszamelem z leśnymi grzybami
Roladki drobiowe z brokułem Udka w czerwonym curry z morelami Placuszki z mięsem i boczniakami
Zupa krem Eli z kalarepy Kurczak z pomidorami suszonymi  cherry Zupa Eli z kalarepy z grysikiem
Mięso z kurczaka w pikantnej panierce Mięso z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym Udko faszerowane grzybami i jabłkiem

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

 
 Jakie grzyby lubisz najbardziej?

głosuj
 

Ostatnio komentowane