Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1733]

Wędzone udka z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

aromatyczne udka z kurczaka.

Wędzone udka z kurczaka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wędzone udka z kurczaka

Sposób przygotowania:

Wędzone udka z kurczaka

Udka Przekładamy do miski lub garnka i przygotowujemy zalewę. Ilość zalewy jest zależna od ilości mięsa oraz wielkości naczynia w jakim je przygotowujemy, ale proporcje są zawsze takie same. Do litra zimnej przegotowanej wody dodajemy wszystkie przeprawy i mieszamy do czasu rozpuszczenia soli, następnie zalewę wlewamy do miesa i pozostawiamy je tak całą noc.

Na drugi dzień mięso wyjmujemy z zalewy, nacinamy lekko skóre na nogach by zrobić zagłębienia na sznurek i mocno zawiązujemy grubym specjalnym sznurkiem. Wkładamy mięso do wędzarki.

Mięso wędzimy przez ok 2,5-3h w temp 60 stopni, najlepiej na drzewie owocowym (śliwka, wiśnia, jabłoń). Po uwędzoniu zdjemujemy mięso i obcinamy sznurki.

Skóra z udka z racji duzego przesycenia dymem nie jest najlepsza, za to mięso jest delikatne i soczyste.