Strona główna Wędzone udka z kurczaka

Wędzone udka z kurczaka

Kurczak « poprzedni | następny »
Mysiunia - Przepis na: Wędzone udka z kurczaka offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1713
zdjęcia: 1 z 3 Strzałka
Wędzone udka z kurczaka
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

aromatyczne udka z kurczaka.


trudność: średne
czas:

Wędzone udka z kurczaka - SKŁADNIKI:

Wędzone udka z kurczaka - PRZYGOTOWANIE:

Udka Przekładamy do miski lub garnka i przygotowujemy zalewę. Ilość zalewy jest zależna od ilości mięsa oraz wielkości naczynia w jakim je przygotowujemy, ale proporcje są zawsze takie same. Do litra zimnej przegotowanej wody dodajemy wszystkie przeprawy i mieszamy do czasu rozpuszczenia soli, następnie zalewę wlewamy do miesa i pozostawiamy je tak całą noc.

Na drugi dzień mięso wyjmujemy z zalewy, nacinamy lekko skóre na nogach by zrobić zagłębienia na sznurek i mocno zawiązujemy grubym specjalnym sznurkiem. Wkładamy mięso do wędzarki.

Mięso wędzimy przez ok 2,5-3h w temp 60 stopni, najlepiej na drzewie owocowym (śliwka, wiśnia, jabłoń). Po uwędzoniu zdjemujemy mięso i obcinamy sznurki.

Skóra z udka z racji duzego przesycenia dymem nie jest najlepsza, za to mięso jest delikatne i soczyste.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Wędzone udka z kurczaka  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kurczak
Schab z wędzonym kurczakiem Pierś z kurczaka zapiekana z kalarepką Sałatka z miodowym kurczakiem
Obiad z jednej blachy: ziemniaki,kurczak i papryka Fileciki z cebulką Glazurowane udka z kurczaka
Pierś z kurczaka z makaronem Polędwiczki z kurczaka w sosie Mini roladki z grillowaną dynią i serem
Dewolaj z musztardą miodową Kurczak z boczkiem, cebulą i teriyaki Pierś z kurczaka z pieczarkami w sosie pomidorowym

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane