Strona główna Wędzone udka z kurczaka

Wędzone udka z kurczaka

Kurczak « poprzedni | następny »
Mysiunia - Przepis na: Wędzone udka z kurczaka offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1699
zdjęcia: 1 z 3 Strzałka
Wędzone udka z kurczaka
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

aromatyczne udka z kurczaka.


trudność: średne
czas:

Wędzone udka z kurczaka - SKŁADNIKI:

Wędzone udka z kurczaka - PRZYGOTOWANIE:

Udka Przekładamy do miski lub garnka i przygotowujemy zalewę. Ilość zalewy jest zależna od ilości mięsa oraz wielkości naczynia w jakim je przygotowujemy, ale proporcje są zawsze takie same. Do litra zimnej przegotowanej wody dodajemy wszystkie przeprawy i mieszamy do czasu rozpuszczenia soli, następnie zalewę wlewamy do miesa i pozostawiamy je tak całą noc.

Na drugi dzień mięso wyjmujemy z zalewy, nacinamy lekko skóre na nogach by zrobić zagłębienia na sznurek i mocno zawiązujemy grubym specjalnym sznurkiem. Wkładamy mięso do wędzarki.

Mięso wędzimy przez ok 2,5-3h w temp 60 stopni, najlepiej na drzewie owocowym (śliwka, wiśnia, jabłoń). Po uwędzoniu zdjemujemy mięso i obcinamy sznurki.

Skóra z udka z racji duzego przesycenia dymem nie jest najlepsza, za to mięso jest delikatne i soczyste.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Wędzone udka z kurczaka  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kurczak
Potrawka marchewkowo-ryżowa z kurczakiem Kurczak w sosie curry z pieczonymi paprykami Roladki z kurczaka z bazylią
Zapiekana kasza gryczana Mięso w sosie musztardowo-miodowym Ziemniaki zapiekane z kurczakiem
Placuszki z kurczaka z sezamem Domowa wędlina z suszonymi pomidorami Potrawka w tajskim sosie
Udka pieczone z pieczarkami, cebulą i serem Kurczak w sezamie na ostro Kotlet ala de volaille –z jabłkiem i orzeszkami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane