ana9

ana9

Kucharz
[Przepisów: 12]

Wędzonki

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Wędzę od niedawna, ale wędliny wychodzą tak pyszne, że prawie w ogóle nie kupuję tych nafaszerowanych dopełniaczami.

Wędzonki

Składniki:

Wędzonki

 

  • Dowolne ilości różnych mięs, np;
  • szynka wieprzowa
  • schab
  • boczek
  • pierś z indyka
  • karkówka
  • czosnek ok 2 główki
  • ziele angielskie 10-12 kulek
  • liście laurowe- 7-8
  • owoce jałowca- kilkanaście kulek
  • kolendra- łyżka stołowa
  • poklosól/ na 1,2 litra wody 10 dkg peklosoli

Sposób przygotowania:

Wędzonki
Czosnek i przyprawy gotujemy w odpowiedniej ilości wody. I tak mniej więcej na 6-8 kg mięsa wystarcza 3,6 litra wody. Marynatę gotujemy ok 20 minut, potem studzimy, dodajemy sól peklową mieszamy do rozpuszczenia. Umyte mięso szprycujemy szprycą lub dużą strzykawką. Nakłuwamy w kilku miejscach i wpuszczamy marynatę, każdy kawałek szynki i innych mięs. Układamy ściśle w dużym naczyniu, np garnku i zalewamy resztą marynaty, jeśli mięso wypływa przyciskamy talerzem i np kamieniem. Odstawiamy mięso w chłodne miejsce, po 2-3 dniach poruszamy, przekładamy, aby marynata dotarła do każdej części mięsa.Mięso marynujemy 5-7 dni, po tym czasie wyjmujemy, myjemy i odkładamy na ruszt, aby ociekło na 12-15 godzin, napychamy mięso w specjalne siatki, lub obwiązujemy ścisło sznurkiem i wędzimy ok 6 7 godzin w temp. pomiędzy 50 a 80 st C. Jak ktoś nie ma możliwości uwędzenia może takie mięso upiec.