luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Weekendowy budyniowiec a'la luna

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Pyszne ciasto na każdą okazję - na deser do kawy lub herbaty.

Weekendowy budyniowiec a'la luna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Weekendowy budyniowiec a'la luna

 

  • ciasto kruche

 

  • 3 szkl mąki
  • 3/4 kostki Kasi
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • 2 żółtka

 

  • dodatkowo
  • 2 budynie czekoladowe
  • 3 szklanki mleka
  • cukier
  • marmolada owocowa
  • wiórki kokosowe do posypania formy

 

Sposób przygotowania:

Weekendowy budyniowiec a'la luna
Składniki ciasta wymieszać posiekać i zgnieść na jednolite ciasto.Ja użyłam formy babkowej szerokiej z wgłębieniem w środku.Formę posmarować Kasią i posypać wiórkami kokosowymi.Połowę ciasta rozwałkować na prostokąt odpowiadający obwodowi formy o szerokości ok 15 cm.Posmarować marmoladą i zwinąć w rulon. Ułożyć w okrąg dookoła formy.Na środek położyć krążek ciasta odpowiedni do dna formy, posmarować marmoladą i wylać ugotowany w 1,5 szkl mleka, budyń czekoladowy z cukrem.Resztę ciasta rozwałkować i przykryć całość aż po brzegi formy. Górę lekko posmarować rozpuszczoną Kasią.Piec w piekarniku nagrzanym na 180 st ok 50 min. Ciasto wyjąć I ugotować drugi budyń tak samo jak poprzednio na 1,5 szkl mleka. Wylać we wgłębienie ciasta (można udekorować jasnym budyniem) I zapiec ok 10-15 min. Ciasto wystudzić i udekorować pomarańczami.Wspaniale smakuje podawane z cząstkami pomarańczy.
Weekendowy budyniowiec a'la luna
Etap 1
Weekendowy budyniowiec a'la luna
Etap 2
Weekendowy budyniowiec a'la luna
Etap 3
Weekendowy budyniowiec a'la luna
Etap 4