Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 650]

Wegańska kawa orzechowa z kokosową bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smak kawy jest rewelacyjny i pokochają ją osoby będące na diecie wegańskiej. Polecam dla wszystkich.

Wegańska kawa orzechowa z kokosową bitą śmietaną

Składniki:

Wegańska kawa orzechowa z kokosową bitą śmietaną

 

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (lub wg własnego smaku)
  • 100 ml wody
  • 150-200 ml napoju z orzechów macadamia

Bita śmietana:

  • 1 puszka mleka kokosowego (pełnotłustego)
  • cukier puder (ilość wg uznania; u mnie to zazwyczaj 2, czasem 3 łyżki)

Sposób przygotowania:

Wegańska kawa orzechowa z kokosową bitą śmietaną
Przygotować bitą śmietanę. Puszkę z mleka kokosowego należy schłodzić w lodówce minimalnie przez 24 h (a najlepiej byłoby ją pozostawić na 2-3 dni).

Po tym czasie mleko otworzyć (i pamiętać, że nie wolno nim potrząsać). Następnie oddzielić przezroczysty płyn (który będzie nam niepotrzebny) - od gęstej śmietanki/tłuszczyku.

Twardą część należy połączyć z cukrem pudrem i całość ubić na sztywno.

Przygotować kawę.

Kawę zalać gorącą wodą, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.

Ostudzoną kawę połączyć z napojem z orzechów i kolejno udekorować warstwą kokosowej bitej śmietany.

Tagi:

kawa napoje