ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 273]

Wegańska pizza z pomidorem oraz porem i dynią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Wegańska pizza z pomidorem oraz porem, ciasto zawiera dodatek dyni Hokkaido dzięki, której nabiera pięknej barwy.

Wegańska pizza z pomidorem oraz porem i dynią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wegańska pizza z pomidorem oraz porem i dynią

 

  • drożdże 3 dag
  • 3 łyżki potartej dyni hokkaido
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka ugotowanego siemienia- samych ziarenek
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 duży pomidor
  • kawałek pora jasno-zielonej części
  • olej do smarowania formy

 

Sposób przygotowania:

Wegańska pizza z pomidorem oraz porem i dynią
Do drożdży i potartej na tarce dyni wlewamy pół szklanki ciepłej wody, wsypujemy przesianą mąkę oraz dodajemy sól i cukier. Wszystko razem dobrze wyrabiamy, pod koniec wyrabiania wlewamy dwie łyżki oleju słonecznikowego i dalej wyrabiamy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie możemy dosypać troszkę więcej mąki. Kiedy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję i wygląd, wałkujemy je i przekładamy do wysmarowanej olejem formy. Stawiamy w ciepłym miejscu i czekamy, aż wyrośnie. Teraz układamy pomidor pokrojony w plastry i posypujemy pokrojonym porem. Możemy jeszcze posypać szczyptą soli. Pieczemy na złoty kolor( ok. godziny) i podajemy z ketchupem. Ciasto jest chrupiące i dzięki zawartości dyni ma piękną barwę.
Wegańska pizza z pomidorem oraz porem i dynią
Odmierzamy drożdże, przygotowujemy dynię i wodę.
Wegańska pizza z pomidorem oraz porem i dynią
Do miseczki z drożdżami i dynią dodajemy siemię.
Wegańska pizza z pomidorem oraz porem i dynią
Dobrze wszystko wyrabiamy aż składniki się ładnie połącza.
Wegańska pizza z pomidorem oraz porem i dynią
Czekamy aż ciasto pięknie wyrośnie i nakładamy pomidory oraz pokrojonego pora.