jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Wegański gzik poznański z pyrami.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Poznańskie danie w wegańskiej wersji z serkiem sojowym w roli głównej.

Wegański gzik poznański z pyrami. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wegański gzik poznański z pyrami.

 

  • 6-8 średnich ziemniaków
  • 200 g serka sojowego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 duża zielona papryka
  • 1-2 białe rzepki (1 duża lub 2 mniejsze)
  • sól, pieprz do smaku
  • 50 ml oliwy extra v.

 

Sposób przygotowania:

Wegański gzik poznański z pyrami.
Ziemniaki ugotujemy w łupinach. Rzepkę po obraniu nacinamy dookoła tak, by po pokrojeniu na plasterki otrzymać kwiatuszki do dekoracji. Wycinamy dwa razy tyle kwiatków ile gotujemy ziemniaków (na każdą połówkę jeden). Resztę siekamy w drobną kosteczkę.Myjemy i obieramy paprykę. Wycinamy listeczki do dekoracji, resztę siekamy w drobną kosteczkę.Siekamy drobno czerwoną cebulę (po uprzednim obraniu). Serek rozgniatamy widelcem, dodajemy oliwę, posiekane warzywa , doprawiamy solą i pieprzem. Serek powinien być dosyć pikantny. Obieramy ugotowane ziemniaki, przekrawamy je na połówki.Na każdą połówkę wykładamy masę z serka sojowego i dekorujemy kwiatkami z rzepki i listkami z papryki. Wykładamy ziemniaki z serkiem sojowym na talerze, kwiatki z rzepy posypujemy odrobiną soli i pieprzem świeżo zmielonym.
Wegański gzik poznański z pyrami.
Warzywa po obraniu siekamy w drobniutką kosteczkę.
Wegański gzik poznański z pyrami.
Serek sojowy rozgniatamy widelcem , dodajemy oliwę i warzywa.