Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Wegańskie ciastka owsiano-słonecznikowe z kiwi

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 220
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasteczka są przepyszne: chrupiące z zewnątrz i lekko miękkie, a jednocześnie kruche w środku. Nadają się dla osób będących na diecie wegetariańskiej, czy diabetyków.

Wegańskie ciastka owsiano-słonecznikowe z kiwi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wegańskie ciastka owsiano-słonecznikowe z kiwi

15 ciastek:

  • 50g pestek słonecznika (łuskanych)
  • 100g płatków owsianych
  • 50g mąki z amarantusa/ryżowej lub orkiszowej
  • 30g wiórek kokosowych
  • 60g oleju kokosowego
  • 2-3 łyżki miodu (wg smaku)
  • 3-4 łyżki cukru kokosowego (może być brzozowy lub w ostateczności zwykły)
  • 7-8 plastrów kandyzowanego kiwi
  • 1 łyżka siemienia lnianego (mielonego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 50 ml mleka (może być woda)

Sposób przygotowania:

Wegańskie ciastka owsiano-słonecznikowe z kiwi

Przygotowanie skłaników:

Wegańskie ciastka owsiano-słonecznikowe z kiwi
Kiwi można zastąpić innymi owocami kandyzowanymi.

Pestki należy uprażyć na suchej oraz rozgrzanej patelni, ostudzić i zmielić na mąkę. Olej kokosowy rozpuścić z dodatkiem miodu, a kiwi pokroić w niewielką kostkę.

Masa:

Wegańskie ciastka owsiano-słonecznikowe z kiwi
Masa powinna być zatna do formowania ciastek.

Wszystkie składniki suche przesypać do miski i wymieszać. Całość połączyć z olejem i miodem, a na końcu z mlekiem/wodą.

Formowanie:

Wegańskie ciastka owsiano-słonecznikowe z kiwi
Odstępy miedzy ciastkami nie muszą być duże.

Z masy należy uformować kulki - wielkością przypominające orzech włoski, a następnie uformować z nich ciasteczka.
Ciastka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Wegańskie ciastka owsiano-słonecznikowe z kiwi
ciastka powinny być delikatnie zarumienione.

Ciasteczka piec w rozgrzanym piekarniku - około 18 minut w 170 stopniach. (Jeśli macie piekarnik elektryczny to użyjcie funkcji góra-dół. Jeśli gazowy to po 12 minutach - ciastka obróćcie na drugą stronę.)