Strona główna Wegańskie placki ziemniaczane

Wegańskie placki ziemniaczane

jaNina - Przepis na: Wegańskie placki ziemniaczane offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 993
zdjęcia: 1 z 4 Strzałka
Wegańskie placki ziemniaczane
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Cieniutkie, chrupiące placki ziemniaczane z aromatycznymi pieczarkami w wersji wegańskiej.


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Wegańskie placki ziemniaczane - SKŁADNIKI:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki mielonych orzechów włoskich
  • 2 duże cebule
  • 1 kg pieczarek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • olej roślinny do smażenia
  • natka pietruszki do dekoracji

Wegańskie placki ziemniaczane - PRZYGOTOWANIE:

Myjemy pieczarki, obieramy jeśli trzeba. Kroimy pieczarki w plasterki. Przesmażamy je na rozgrzanej na patelni 1 łyżce oleju. Zdejmujemy je z patelni, skrapiamy sokiem z cytryny. Obieramy cebule, kroimy je w półplasterki. Przesmażamy je na rozgrzanej na patelni 1 łyżce oleju.Łączymy cebulę z pieczarkami, dodajemy tymianek, doprawiamy solą i pieprzem - smażymy jeszcze chwilę, by cały sos odparował. Obieramy ziemniaki, ścieramy je na drobnej tarce. Dodajemy mąkę, orzechy i pół łyżeczki soli. Odstawiamy na 5 minut by orzechy lekko napęczniały i wpiły płyn. Smażymy cieniutkie placki na oleju na złoty kolor. Na plackach układamy podgrzane pieczarki i listki pietruszki. Podajemy placki od razu, póki gorące.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Wegańskie placki ziemniaczane (strona 1 z 1)  
Natala1210

Natala1210
offline

2012-01-29 12:15
Pychota,placki z pieczarkami i jeszcze do tego te mielone orzechy,5!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy na obiad
Kotlety parówkowo jajeczne Spagetti z sosem  marchewkowo-cukiniowym z natką Coleslaw biało-czerwony
Krążki cukiniowe z grzybami leśnymi Lasagne z mięsem mielonym Tarta z kurczakiem i pieczarkami
Ryba zapiekana z marchewką Karczek pieczony marynowany z pieprzem cytrynowym Klopsiki z warzywami w sosie pomidorowym
Pierś z kaczki w sosie figowo-śliwkowym Krem z kurek z grzankami Placki ziemniaczane z powidłami śliwkowymi

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane