jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Wegańskie placki ziemniaczane

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Cieniutkie, chrupiące placki ziemniaczane z aromatycznymi pieczarkami w wersji wegańskiej.

Wegańskie placki ziemniaczane Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wegańskie placki ziemniaczane

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Wegańskie placki ziemniaczane
Myjemy pieczarki, obieramy jeśli trzeba. Kroimy pieczarki w plasterki. Przesmażamy je na rozgrzanej na patelni 1 łyżce oleju. Zdejmujemy je z patelni, skrapiamy sokiem z cytryny. Obieramy cebule, kroimy je w półplasterki. Przesmażamy je na rozgrzanej na patelni 1 łyżce oleju.Łączymy cebulę z pieczarkami, dodajemy tymianek, doprawiamy solą i pieprzem - smażymy jeszcze chwilę, by cały sos odparował. Obieramy ziemniaki, ścieramy je na drobnej tarce. Dodajemy mąkę, orzechy i pół łyżeczki soli. Odstawiamy na 5 minut by orzechy lekko napęczniały i wpiły płyn. Smażymy cieniutkie placki na oleju na złoty kolor. Na plackach układamy podgrzane pieczarki i listki pietruszki. Podajemy placki od razu, póki gorące.
Wegańskie placki ziemniaczane
Do startych na drobnych oczkach ziemniaków dodajemy mielone orzechy i mąkę pełnoziarnistą.
Wegańskie placki ziemniaczane
Smażymy pieczarki z cebulą i tymiankiem aż sos odparuje.
Wegańskie placki ziemniaczane
Pieczemy placki na rozgrzanym oleju roślinnym na złoty kolor.