Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Wege-burger z fasolki szparagowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Fasolka szparagowa to warzywo, które można przyrządzać na niezliczoną ilość sposobów. Tym razem z fasolki stworzyłam burgera. Wyszło pyszne i zdrowe danie. Polecam nie tylko wegetarianom!

Wege-burger z fasolki szparagowej Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wege-burger z fasolki szparagowej

 

Sposób przygotowania:

Wege-burger z fasolki szparagowej

przygotowanie fasolki

Wege-burger z fasolki szparagowej
fasolkę szparagową gotujemy i kroimy drobno

Fasolkę myjemy, usuwamy końcówki, gotujemy w osolonym wrzątku 15 minut, odcedzamy. Fasolkę kroimy drobno.

przygotowanie szczypiorku

Wege-burger z fasolki szparagowej
do burgerów dodajemy też szczypiorek, który nada szczypty ostrości

Szczypiorek siekamy drobno. Wraz z fasolką szparagową wrzucamy do miski.

dodanie kolejnych składników

Wege-burger z fasolki szparagowej

Do miski wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, paprykę ostrą i wędzoną (nada ona "mięsny" smak naszej potrawie), sos sojowy, szczyptę pieprzu.

ETAP 4:

Wege-burger z fasolki szparagowej

Składniki mieszamy ręką i formujemy w kotleta.

ETAP 5:

Wege-burger z fasolki szparagowej

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy burgera z obu stron tak, aby kotlet się zarumienił.

ETAP 6:

Wege-burger z fasolki szparagowej

Bułkę przekrajamy na pół, chwilkę podpiekamy. Na bułce rozsmarowujemy sosy - na jednej części ketchup, na drugiej sos czosnkowy. Układamy rukolę.

ETAP 7:

Wege-burger z fasolki szparagowej

Między obie części bułki wkładamy burgera. Serwujemy. Smacznego!


Tagi:

danie