Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Wegetariańska modra kapusta

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Przepis z zeszytu mojej prababci, który ponownie po wielu latach zagościł z powrotem na naszym stole

Wegetariańska modra kapusta

Składniki:

Wegetariańska modra kapusta

 

  • 1 nieduża główka czerwonej kapusty
  • ½ szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 50 ml wody
  • 2 śliwki suszone ( namoczone wcześniej w wodzie )
  • 1 nieduża cebulka ( najlepiej czerwona )
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Wegetariańska modra kapusta
Kapustę szatkujemy, płuczemy i przekładamy do garnka, wlewamy wino, sok z cytryny i wodę – przykrywamy garnek i dusimy kapustę około 25 minut na wolnym ogniu. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy na niej przez 5 minut pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Do przesmażonej cebulki dodajemy pokrojoną w drobną kostkę śliwkę i starte na tarce o grubych oczkach jabłko. Smażymy jeszcze minutę. Przesmażone owoce i warzywa przekładamy do kapusty, doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem i dusimy do czasu aż kapusta zmięknie czyli około 15 minut.