WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Wegetariański bigos z fasolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wersja tradycyjnego, polskiego dania w wersji dla wegetarian i nie tylko. Mięso zastąpione białkiem roślinnym, czyli białą fasolą.

Wegetariański bigos z fasolą

Składniki:

Wegetariański bigos z fasolą

 

 

Sposób przygotowania:

Wegetariański bigos z fasolą
Białą kapustę szatkujemy, a kiszoną kroimy. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, zalewamy wodą i gotujemy. Dodajemy suszone śliwki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę, namoczone i odsączone wcześniej grzyby i podsmażamy, a następnie dodajemy do kapust. Doprawiamy przyprawą do bigosu, solą i pieprzem. Białą fasolę, którą moczyliśmy przez noc, gotujemy na miękko. Dodajemy do bigosu i gotujemy jeszcze przez ok pół godziny.