kgoszcz

kgoszcz

Starszy Kucharz
[Przepisów: 60]

wegetariańskie gołąbki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gołąbki wersja bez dodatku mięsa

wegetariańskie gołąbki

Składniki:

wegetariańskie gołąbki

 

  • główka kapusty wloskiej
  • woreczek ryżu
  • pieczarki 5 szt
  • pół cebuli
  • granulat sojowy lub 3-4 kotlety sojowe
  • kostka warzywna
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • zioła np rozmaryn
  • koncentra pomidorowy

Sposób przygotowania:

wegetariańskie gołąbki
Kapustę płuczemy i obgotowujemy w gorącej wodzie.
Kotlety sojowe (lub granulat) gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki warzywnej lub soli. Kotlety kroimy na bardzo drobną kostkę. Można je podsmażyć na oleju.
Smażymy na patelni na oleju starte na tarce pieczarki i drobno pokrojona cebule.
Ryż gotujemy - na średnio twardy w soli i odcedzamy.
Rozdzielamy liscie kapusty - zostawiamy zewnętrzne.
Pokrojone kotlety, pieczarki z cebulką i ryż mieszmy.( jesli nie będą chciały sie połączyc mozna dodać surowe jajko) Doprawiamy do smaku solą pieprzem i ziołami.
Z każdego liścia wycinamy twarde "żyłki" . Zawijamy farsz w liście - najlepiej w te najbardziej miękkie.. Można powbijac wykałaczki, zeby się nie rozpadły. Zewnętrznymi liśćmi ( 2 wystarcza) wykladamy dno garnka lub brytfanki. Wlewamy na spod wodę ( troszkę) i trochę koncentratu pomidorowego. Układamy zawiniete gołabki i gotujemy do miękkości. Co jakiś czas sprawdzamy czy się nie przypalają.


Gotowe możemy podać z sosem pomidorowym zrobinym np z pozostałej części koncentratu pomidorowego. Można tez polać ketchupem.