ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Wegetariańskie klopsiki z kaszy kuskus

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Danie bezmięsne, smaczne klopsiki dla Wegetarian z kaszy kuskus, pieczarek, cebulki, jajka oraz przypraw.

Wegetariańskie klopsiki z kaszy kuskus Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wegetariańskie klopsiki z kaszy kuskus

składniki na klopsy

składniki na sos

  • 2 liście laurowe
  • 1 szklanka wody
  • łyżeczka soli
  • szczypta pierzu czarnego
  • szczypta mielonej kolendry
  • szczypta majeranku

Sposób przygotowania:

Wegetariańskie klopsiki z kaszy kuskus
Wsypujemy do miseczki 3/4 szklanki kaszy kuskus, dodajemy przyprawy sól pieprz czarny słodką paprykę oraz szczyptę curry i majeranku. Wbijamy jedno duże jajko dodajemy jedną średniej wielkości cebulę obraną i pokrojoną w drobną kostkę. Cztery łyżki pokrojonych w drobną kosteczkę smażonych pieczarek.

Wszystko dobrze razem wyrabiamy i mocno ściskając formujemy klopsy, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na oleju słonecznikowym. Następnie podlewamy szklanką wody z łyżeczką soli( albo jak mamy rosołem). Dodajemy 2 liście laurowe szczyptę majeranku oraz szczyptę mielonej kolendry, i pieprzu czarnego.

Dusimy do miękkości i do zgęstnienia sosu.
Wegetariańskie klopsiki z kaszy kuskus
Do kaszy dodajemy przyprawy oraz wbijamy jedno jajko.
Wegetariańskie klopsiki z kaszy kuskus
Cebulkę kroimy w kosteczkę, tak samo robimy z pieczarkami.
Wegetariańskie klopsiki z kaszy kuskus
Klopsiki smażymy z dwóch stronna zołty kolor.
Wegetariańskie klopsiki z kaszy kuskus
Do klopsików dodajemy szklankę wody z solą i liście laurowe.