Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Wegetariańskie leczo wg Koper

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne, kolorowe i zdrowe leczo wegetariańskie

Wegetariańskie leczo wg Koper Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wegetariańskie leczo wg Koper

 

 

Sposób przygotowania:

Wegetariańskie leczo wg Koper
Cebule po obraniu i umyciu kroimy w pióra, czosnek obieramy i drobno siekamy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Papryczkę chili drobno siekamy. Pomidory po sparzeniu wrzątkiem obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cukinie dokładne myjemy, obieramy „w paski” i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, mieszamy, dodajemy sól i pieprz i smażymy, ciągle mieszając, aż cebula się zeszkli. Wtedy dorzucamy paprykę i papryczkę chili, dosypujemy też słodką paprykę w proszku. Mieszamy i po 2 minutach dorzucamy pomidory. Całość dokładnie mieszamy, i gotujemy na średnim ogniu, pod przykryciem, przez ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Dorzucamy cukinię, mieszamy, przykrywamy i gotujemy ok. 15 minut. Na samym końcu dodajemy posiekaną natkę i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z bagietką, najlepiej paprykową zrobioną wg tego przepisu: http://gotujmy.pl/paprykowa-bagietka,przepisy,156197.html
Wegetariańskie leczo wg Koper
Zaczynamy od podsmażenia cebuli z czosnkiem
Wegetariańskie leczo wg Koper
W międzyczasie przygotowujemy resztę składników
Wegetariańskie leczo wg Koper
Do garnka dodajemy paprykę i pomidory
Wegetariańskie leczo wg Koper
Na samym końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki