Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Węgierska zupa gulaszowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tak naprawdę, to oryginalny węgierski gulasz różni się od znanej w Polsce pod tą nazwą potrawy.

Węgierska zupa gulaszowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Węgierska zupa gulaszowa

 

  • Składniki - duży garnek na 6 - 8 osób:
  • ok. 35 - 40 dag mięsa wołowego
  • ok. 40 - 45 dag wieprzowiny
  • 3 - 4 duże strąki papryki
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 - 3 duże, mięsiste pomidory
  • puszka pomidorów w zalewie
  • 6 - 8 dużych ziemniaków
  • 4 - 5 łyżek makaronu zacierki (lepszy byłby domowy, ale wiadomo - leń)
  • ok. 1,5 litra esencjonalnego bulionu warzywnego
  • słodka papryka mielona - 4 czubate łyżki,
  • suszona (lub świeża) ostra papryczka,
  • pół kostki smalcu
  • duża łyżka majeranku,
  • łyżeczka kminku

Sposób przygotowania:

Węgierska zupa gulaszowa
Węgierski oryginał to gęsta, zawiesista, pikantna zupa składająca się z mięsa, ziemniaków, papryki i pomidorów. I nie stanowi dodatku do kaszy czy ziemniaków, ale jest potrawą samą w sobie. Jednym słowem - węgierski eintopf. Mięso - obydwa rodzaje - pokrój w grubą na 2 - 3 cm kostkę. Na patelni rozgrzej smalec (2 - 3 łyżki) i zeszklij na nim cebulę. Dodaj pokrojoną wołowinę i obsmaż szybko na dużym ogniu ze wszystkich stron. Zdejmij z ognia, wsyp słodką paprykę i dokładnie wymieszaj. Postaw z powrotem na niedużym ogniu, dodaj pokrojoną w cienkie paski paprykę, przykryj i duś 15 - 20 minut. Dodaj obrane ze skóry pomidory i pomidory z puszki wraz z zalewą, duś w dalszym ciągu jeszcze ok. godziny. Na drugiej patelni obsmaż na reszcie smalcu wieprzowinę na złoty kolor. Dolej szklankę wywaru i duś pod przykryciem do miękkości mięsa. Przełóż do dużego garnka wołowinę z warzywami, wieprzowinę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, przyprawy, posiekaną (pokruszoną) ostrą paprykę i zacierki. Dolej 4 - 5 szklanek bulionu, tak, aby wszystko było przykryte. Duś na niedużym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Zupa powinna być gęsta. Podawaj z bagietką i czerwonym winem.
Węgierska zupa gulaszowa
Dodając słodką paprykę zdejmij patelnię z ognia!
Węgierska zupa gulaszowa
Dodaj pokrojoną paprykę, później pomidory.
Węgierska zupa gulaszowa
Wieprzowinę podsmaż na złoto i duś w bulionie.
Węgierska zupa gulaszowa
Wymieszaj wszystko razem, zalej bulionem i jeszcze trochę gotuj.