paolineczka

paolineczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Węgierskie kluseczki z orzechami i cukrem pudrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie kluseczki to miłe wspomnienie zeszłorocznych wakacji na Węgrzech. Danie choć proste jest bardzo smaczne. Idealne na obiad w upalne dni, bądź także jako podwieczorek.

Węgierskie kluseczki z orzechami i cukrem pudrem

Składniki:

Węgierskie kluseczki z orzechami i cukrem pudrem

 

  • 1 szkl drobnego makaronu(np zacierka) bądź makaronu nitki
  • 1/2 szkl mielonych orzechów
  • 4 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Węgierskie kluseczki z orzechami i cukrem pudrem
Krok 1 Do 1/2 wysokości garnka wlewamy zimną wodę. Solimy i dodajemy oliwę. Doprowadzamy do wrzenia. GDy to nastąpi wrzucamy makaron mieszamy i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. 

Krok 2 Makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Krok 3. Na talerz wykładamy makaron, posypyjemy 2 łyżkami cukru pudru, orzechami i resztą cukru pudru.