tomasz1988

tomasz1988

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 220]

Węgierskie kulki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczne danie mięsne cieszące oko.

Węgierskie kulki

Składniki:

Węgierskie kulki

 

Sposób przygotowania:

Węgierskie kulki
Przygotować mięso mielone (przyprawić sola i pieprzem, uformować z niego małe kulki i obtoczyć je w mące). Kulki zrumienić z tłuszczem na patelni na dużym ogniu, przechować w cieple. Szklankę ryżu zrumienić na złoto z masłem w rondlu i zalać gorącym rosołem, przyprawić solą i pieprzem, dodać posiekane cebule i listki sałaty (większe przeciąć na pół). Na wierzchu ułożyć kulki, nałożyć pokrywkę i gotować około 30 minut, aż ryż będzie miękki, w razie potrzeby podczas gotowania dolać trochę rosołu. Wyłożyć kulki na ogrzany talerz, do ryżu dodać startego sera , dobrze wymieszać i wyłożyć ryż na ogrzany półmisek, przybrać kulkami z mięsa i zaraz podawać.