jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Wężowa zapiekanka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Na talerzu chiński wąż pręży się i syczy - dla Tygryska, który lubi ostro jeść, a nie lubi słodyczy.

Wężowa zapiekanka

Składniki:

Wężowa zapiekanka

 

  • 150g makaronu ryżowego nitki TaoTao
  • 4 szyjki indycze + włoszczyzna
  • garść grzybów (Mun lub leśnych suszonych)
  • 1 łyżka pieprzu zielonego z zalewy
  • 5 jaj
  • 200 ml śmietanki 18% (jak do zupy)
  • 5 dag ostrego startego sera
  • 1łyżka masła i bułka tarta do posypania formy
  • 1 łyżeczka proszku curry (łagodne)
  • sól, pieprz kolorowy do smaku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • oliwa z oliwek
  • 1 ostra papryczka bez pestek
  • sos sojowo-grzybowy TaoTao (do smaku)
  • kapary TaoTao (kilka sztuk)

Sposób przygotowania:

Wężowa zapiekanka
Ugotuj szyjki z włoszczyzną - bulion wykorzystasz do innej potrawy. Namocz grzyby. Mięso obierz z kości (oczywiście bez skóry) rozkładając je palcami na cieniutkie paseczki. Ugotuj drobno pokrojone grzyby w małej ilości wody z moczenia. Przygotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu. Formę żaroodporną (taką do tarty) posmaruj grubo masłem, posyp bułką tartą. Rozłóż równomiernie połowę makaronu, następnie połowę paseczków mięsa i połowę grzybów (odsączonych !) - posyp posiekanym zielonym pieprzem. Jaja wymieszaj ze śmietaną i serem,delikatnie posól (ser jest już słony!), dopraw pieprzem kolorowym. Masą jajeczno-serową pokryj równomiernie makaron tak, alby nie wystawał z masy, gdyż w czasie zapiekania wysuszą się wystające nitki. Wstaw zapiekankę do piekarnika (temp ok 180stopni) i zapiekaj , aż masa całkowicie się zetnie. Czas zależy od wielkości formy, a co za tym idzie grubości zapiekanki. Ale to jeszcze nie wszystko! Mięso (drugą część) z szyjek indyczych dodaj do grzybów , dopraw sosem sojowo-grzybowym, pieprzem do smaku,Zagęść mąką wymieszną w odrobinie wody.Sprawdż smak i dopraw ostatecznie pieprzem i solą (jeśli trzeba). Część makaronu przesmaż na oliwie z dodatkiem proszku curry i dopraw odrobiną soli. Po wyjęciu zapiekanki wykonaj dekorację "wężową" - rozłóż biały makaron w kształcie węża, wypustki grzbietowe i wnętrze pyska ułóż z żółtego makaronu, grzbiet z sosu grzybowo-mięsnego. Oczy i nozdrza wykonaj z kaparów, kolce i "ząb jadowy" z papryczek. Włóż na chwilę do piekarnika i zagrzej potrawę, jeśli potrawa przestygła przy dekoracji. Ułóż akcent zielony z kiełków i sałaty, jaką masz pod ręką :)