marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Wianek z makaronu sojowego z oczkiem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Piersi kurczaka opłukać,osuszyć,pokroić w paski i obsmażyć na oleju,potem dodać umyte i pokrojone warzywa,grzyby,kiełki smażyć.Makaron zalać

Wianek z makaronu sojowego z oczkiem.

Składniki:

Wianek z makaronu sojowego z oczkiem.

 

  • 300 g.mięsa drobiowego,np.pierś kurczaka,
  • 2 kolorowe papryki,
  • 1 cebula,
  • 35 g.groszku zielonego mrożonego,
  • kiełki sojowe,
  • 15dkg.grzybków mun lub pieczarek,
  • małe kolbki kukurydzy z puszki,
  • olej do smażenia,
  • curry,
  • pieprz czarny,mielony,
  • sól,
  • 1 woreczek makaronu sojowego zwykłego,
  • wrzątek do zalania makaronu,
  • kwaśno-pikantny sos chiński lub śliwkowy do dań chińskich.

Sposób przygotowania:

Wianek z makaronu sojowego z oczkiem.
Grzybki mun namoczyć we wrzątku,piersi kurczaka opłukać,osu- -szyć,pokroić w paseczki,a warzywa umyć,usunąć z papryk gniaz- -da nasienne,ogonki,cebulę obrać,umyć i pokroić na plasterki,a z tych zrobić obręcze,kukurydzę wraz z kiełkami osączyć po wyjęciu z puszek,grzyby pokroić,groszek wypakować,ale nie cały. Rozgrzać olej na patelni i smażyć kolejno mięso,a potem warzywa, grzyby z kiełkami z 7-8 min.Doprawić i zamieszać.Makaron po wypakowaniu zalać wrzątkiem w durszlaku bez łamania go,aby utworzyć z niego wianek na dużym półmisku,w który nakładać tzw."oczko" czyli potrawkę z patelni.Podawać z sosem kwaśno- -pikantnym lub łagodnym.