Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Wianuszek jesienny

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Proste, jesienne ciasto. Pięknie wygląda i świetnie smakuje

Wianuszek jesienny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wianuszek jesienny

 

  • kostka masła lub margaryny 200g
  • 1,5 szkl. mąki pszennej luksusowej
  • 1 szkl. cukru kryształu
  • 3 jajka
  • 1 bardzo czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 torebka cukru wanilinowego 16g
  • kilka kropli aromatu do ciast waniliowego lub cytrynowego
  • szczypta soli
  • 2 kwaśne jabłka
  • 3 duże śliwki
  • do formy: 1 łyżka masła + 2 łyżki bułki tartej
  • do posypania cukier puder albo lukier (3/4 szkl. cukru pudru+3 łyżki soku cytrynowego)

Sposób przygotowania:

Wianuszek jesienny
Jabłka obrać, pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne. Śliwki przekroić na ćwiartki usuwając pestki. Masło roztopić, przestudzić. Mąki przesiać razem z solą i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem zwykłym i wanilinowym na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wlewać masło cienkim strumieniem. Następnie dalej miksując dodawać stopniowo po 2-3 łyżki mąki i mleko, na koniec dodać aromat. Ciasto wylać do formy w kształcie pierścienia. Na wierzchu ułożyć dość ciasno kawałki jabłek i śliwek. Jabłka układać zaokrągleniem do góry a śliwki skórką do dołu. Piec w temp. 170 st.C ok.40 min.. Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem albo polać lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego.
Wianuszek jesienny
wianuszek jesienny
Wianuszek jesienny
wianuszek jesienny
Wianuszek jesienny
wianuszek jesienny
Wianuszek jesienny
wianuszek jesienny