Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Wiatraczki z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo smaczne ciasteczka, idealne do porannej kawki.

Wiatraczki z marmoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiatraczki z marmoladą

 

  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 10 dkg sera białego
  • 1 jajko
  • 2 szkl mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • marmolada truskawkowa

Sposób przygotowania:

Wiatraczki z marmoladą
Masło miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Następnie dodajemy pokruszony ser i miksujemy. Do masy wbijamy jajko, mieszamy. Stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy. Przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy. Wykrawamy kwadraty o boku 5cm. Każdy róg kwadratu nacinamy nożem. Na środku kładziemy porcję marmolady i zwijamy rogi (co drugi) tworząc wiatraczki. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 10-12 minut. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.
Wiatraczki z marmoladą
Masło miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Następnie dodajemy pokruszony ser i miksujemy. Do masy wbijamy jajko, mieszamy.
Wiatraczki z marmoladą
Stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy. Przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Wiatraczki z marmoladą
Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy. Wykrawamy kwadraty o boku 5cm. Każdy róg kwadratu nacinamy nożem. Na środku kładziemy porcję marmolady i zwijamy rogi (co drugi) tworząc wiatraczki.
Wiatraczki z marmoladą
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 10-12 minut.