zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Wiejska kiełbasa

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Podczas tegorocznego wyjazdu do brata i bratowej udało nam się zrobić domowe wyroby. Była kiełbasa, karczek, szynka i boczek - same pyszności. Mieliśmy okazję jeść także domową pasztetową i kaszankę.

Wiejska kiełbasa

Składniki:

Wiejska kiełbasa

 

  • 5 kg łopatki wieprzowej
  • 5 kg karkówki
  • 2 kg pręgi wołowej
  • ok. 1 l wody przegotowanej chłodnej
  • 500 g skór wieprzowych
  • 1 kg słoniny lub tłustego świeżego boczku
  • 3 op mieszanki ziół do wiejskiej kiełbasy (Frykas wujka Teodora razem 61,5 g )
  • 3 główki czosnku
  • pieprz do smaku
  • 2 gramy saletry potasowej na każde 5 kg mięsa
  • 40 g soli kuchennej na każde 5 kg mięsa

 

  • jelita naturalne

Sposób przygotowania:

Wiejska kiełbasa
Mięsa wieprzowe pokroić na kawałki.

Dosypać wymieszaną ze sobą sól i saletrę, wymieszać z mięsem.

Odstawić mięso w chłodne miejsce na 12-24 godziny zakrywając mięso przewiewną ścierką.

Potem mięso posegregować ( tłuściejsze osobno i chudsze osobno ).

Tłuściejsze zmielić na cienkim sicie razem ze słoniną lub boczkiem i ugotowanymi wcześniej do miękkości skórkami.

Na drobnym sitku zmielić wołowinę, wlać do niej wody i masować mięso aż puści klej.

Zmielone mięsa umieścić w jednej misce, dodać przyprawy oraz przeciśnięty czosnek i wymieszać masę.

Wszystko odstawić znów na kilka godzin i jeśli to konieczne jeszcze doprawić.

Przygotować jelita czyli wymoczyć je w letniej wodzie.

Potem za pomocą nadziewarki napełniać jelita formując pętka.

Wieszać je na drążkach i zostawić na godzinę do obsuszenia.

Drążki z kiełbasą zawiesić w wędzarce i wędzić je około 2 godziny w temperaturze 50 - 80 stopni aż temperatura po nakłuciu widelcem w środku kiełbasy osiągnie 70 - 74 stopnie.

Po uwędzeniu kiełbasę można spryskać wodą lub parzyć przez 10 minut w wodzie o temperaturze 75 stopni.

Gotową kiełbasę rozwiesić do wyschnięcia w chłodnym miejscu.