zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Wiejskie kaszotto

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pyszne i syte danie jednogarnkowe. Często robię takiego typu dania z ryżem, dziś jest z kaszą jęczmienną.

Wiejskie kaszotto

Składniki:

Wiejskie kaszotto

 

  • 2 saszetki kaszy jęczmiennej ( po 100 g )
  • 600 g żołądków z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 4 łyżki posiekanego pora ( zielona część )
  • 250 g blanszowanych kurek ( użyłam mrożonych )
  • bulion warzywny
  • do smaku :
  • sól czosnkowo - ziołowa
  • pieprz czarny
  • curry
  • czerwona czubryca ostra
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Wiejskie kaszotto
Żołądki dokładnie oczyścić, umyć i pokroić w paseczki. Cebulę i marchew obrać, umyć i pokroić : marchew w półplasterki a cebulę w kostkę. W szerokim rondlu rozgrzać olej, wrzucić żołądki i podsmażyć. Następnie dodać cebulę, marchew i por i dalej smażyć około 3 minuty.

Wsypać kaszę, przesmażyć, podlać jedną szklanką bulionu i dusić pod przykryciem 5 minut. Potem dodać przyprawy i gdy kasza wchłonie bulion ponownie podlać, dodać kurki i dalej dusić. Danie od czasu do czasu mieszać i dusić do miękkości kaszy w miarę potrzeby podlewając bulionem.

Danie nie ma być ani za suche ani nie powinno być za rzadkie od nadmiaru bulionu. Podawać na gorąco.