zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Wielkanocna babka daktylowa

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Super babka na wielkanocny stół do kawki, najlepiej jednak smakuje na drugi dzień, jest wilgotniejsza.

Wielkanocna babka daktylowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielkanocna babka daktylowa

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocna babka daktylowa
Jajka wbić do miski, dodać oba cukry i miksować mikserem około 5 minut. Potem wlać olej, miksować jeszcze chwilę. Następnie do miski z masą jajeczną przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i mikserem wymieszać. Wsypać do ciasta daktyle ( można pokroić ale ja chciałam uzyskać większe kleksy daktyli w babce ) i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach mierząc od góry 11 x 31 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 - 50 minut w zależności od piekarnika. Po upieczeniu babkę wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Wielkanocna babka daktylowa
Wsypać do ciasta daktyle ( można pokroić ale ja chciałam uzyskać większe kleksy daktyli w babce ) i wymieszać szpatułką.
Wielkanocna babka daktylowa
Etap 2ciasto przełożyć do przygotwanej foremki
Wielkanocna babka daktylowa
Etap 3babke upiec a potem wystudzić na kratce
Wielkanocna babka daktylowa
Etap 4babkę posypać cukrem pudrem i zajadać