Magdusia1312

Magdusia1312

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Książka Kucharska: Wielkanocne ciasta

Wielkanocna babka drożdżowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Prosta i pyszna baba na wielkanocny stół i do święconki :)

Wielkanocna babka drożdżowa

Składniki:

Wielkanocna babka drożdżowa

  • 3 szklanki mąki
  • 15 dag. masła
  • 8 łyżek cukru
  • 5 żółtek
  • 10 dag. drożdży
  • 1,5 szkl. mleka
  • zapach rumowy
  • tłuszcz do formy
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Wielkanocna babka drożdżowa

Przygotować rozczyn z pokruszonych drożdży, roztartych z łyżką cukru, ciepłego mleka i łyżki mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Zagotować resztę mleka i wrzącym mlekiem zalać 1/2 szklanki mąki a następnie rozetrzeć tak aby nie powstały grudki. po wystygnięciu (jeszcze lekko ciepłe) dodawać po łyżce do rozczynu, wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Resztę mąki, żółtka z cukrem, mąkę z rozczynem wymieszać, powoli dodać rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiać aż zacznie odstawać od ręki. Dodać aromat i rodzynki i jeszcze przez jakiś czas wygniatać. Włożyć do formy do 1/2 jej wysokości, pozostawić do wyrośnięcia. Piec około 40-50 minut ok. 180 stopni.

Redakcja poleca: