monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Wielkanocna babka marmurkowa

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

I stało się! Upiekłam swoja pierwszą babkę:), troszkę nie równo wyrosła ale w smaku jest bardzo dobra:),zapraszam na degustację:)

Wielkanocna babka marmurkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielkanocna babka marmurkowa

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocna babka marmurkowa
Pierwszy krok to naszykować sobie blaszkę do babki ( ja użyłam blaszki z kominkiem). Wysmarować obficie masłem i wysypać bułką tartą. Masło na kilka godzin ( lub najlepiej na całą noc) wyjąć z lodówki ponieważ powinno być mięciutkie. Masło przełożyć do dużej miski i utrzeć na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać cukier wymieszany z ziarenkami wanilii. Gdy masło i cukier dobrze się połączą dodawać jajo jedno po drugim i łączyć go z masą maślaną. Do drugiej miski przesiać obie mąki oraz proszek do pieczenia,wymieszać. Partiami dodawać do masy maślano-jajecznej cały czas ucierając. Dodać mleko oraz alkohol i dokończyć mieszanie ciasta. Odjąć 1/3 ciasta i wymieszać ją dokładanie z kakao. Do przygotowanej blaszki wykładać na przemian po 1 łyżce z każdego koloru ( mniej więcej do 2/3 wysokości foremki). Piekarnik nagrzać do 200 st i wstawić foremkę. Po około 20-25 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 st. Całkowity czas pieczenia babki to około 55-60 minut. Wyjąć z piekarnika,ostudzić i posypać cukrem pudrem. * gdy skończyłam nakładać ciasto do foremki okazało się,że jeszcze zostało więc upiekłam z tego ciasta jeszcze 6 małych babeczek w foremkach do muffinek. Smacznego!
Wielkanocna babka marmurkowa
masło utrzeć z cukrem i wanilia na puszysty krem
Wielkanocna babka marmurkowa
partiami dodawać mąki cały czas ucierając ciasto
Wielkanocna babka marmurkowa
do foremki na przemian wykładać po 1 łyżce ciemnego i jasnego ciasta
Wielkanocna babka marmurkowa
z pozostałego ciasta zrobiłam babeczki w foremkach do muffinek